s.c

Социалните медии като интернет отварят един изцяло нов и богат на възможности хоризонт, в който един бизнес трябда изгради присъствие, ако иска да се нарече  успешен. В един свят на „Likes“  има голямо значение дали бизнесът е симпатичен, отзивчив и разбираем за потребителите в социалните медии. Според Dave Kerpen, изпълнителен директор на социалната медия Likebale.com, един бизнес може да постигне невероятни резултати с изобретателно съставени социални бизнес стратегии, с изследвания в насоката на очакванията на днешните потребители от организациите и с начина, по който организациите могат да надхвърлят очакванията на клиентите си. Ето и някои от предолеженията му за засилване на онлайн присъствието:

1. Слушайте.

Според Dave Kerpen слушането е едно от най-важните неща които можете да направите в бизнеса, чрез социалните медии вие можете да чуете  мнението на клиентите си, на потенциалните ви такива, както и на хората които работят за вас, при това в доста по-голяма скала от когато и да е било преди. Като слушате „социалното бърборене“ в мрежата, можете да разберете кои хора търсят стоките или услугите които предлагате, може да покажете заинтересованост като им споделите съответна статия или им дадете повече информация, а от своя страна по този начин вие ги предизвиквате те сами да дойдат при вас.

2. Отзивчивост.

В социалните медии отзивчивостта, отговорът не са само избирателни, те вече са задължителни. Ако видите оплакване или критика и просто я изтриете, вие казвате на хората, че те не са от значение,че не слушате. Но ако дадете публичност на проблема, показвате на клиентите си, че се интересувате от тях. Преминете към конкретни действия, като например частен разговор с клиента, в който можете да разберете от какво по-точно е недоволен той, след което започнете работа по разрешаване на този проблем и не забравяйте да използвате едни от най-важните думи като „Съжалявам“ и „Благодаря ви“. Според Kerpen използването на тези думи или  на фрази като „Съжаляваме за създаденото ви неудобство“ не са просто признак на съчуствие, а са ефективен маркетингов инструмент.

3. Разкажете, не продавайте.

Хората искат непреодолим разказ, а не продаваческа пледоария. Тридесет секундните ударни речи, с които се характеризират рекламите по радиото и телевизията са вече част от миналото, социалните медии ви дават възможност да се разширите. Възползвайте се от тази възможност и разкажете историята за скромното си начало, за предизвикателствата пред които сте били изправени и сте преодолели, за партньорите, които имате на местно ниво. Според Kerpen това са истории, които вдъхновяват клиентите ви и ги карат да стоят редом с вас.

4. Рекламирайте по-добре.

Социалните медии не са краят на рекламата, а точно обратното – те са ново начало което ви дава възможност да правите хипер-таргетинг. Linkedin например дава на рекламодателите да сортират обектите на рекламата си по наименованието на длъжността която заемат, уменията им и местонахождението им. А Facebook, чиито потребители са 1,1 млрд. , отива дори още по-далеч като разделя потребителите си по пол, възраст, заемана длъжност, семейно положение и т.н . Това е голямо предимство, с което, при наличието на подходящ нано-таргетинг, ще намерите точно тези 100 или 1000 потенциални клиенти, от които имате нужда.

5. Бъдете благодарни.

Всичко, което е нужно да направите е да публикувате например „Благодаря ви за 8-те невероятни години!“ като пост във Facebook или някоя друга социална мрежа. Хората искат да се чувстват оценени. Клиенти, служители и доставчици ще откликнат на прости думи на благодарност. Изледване на организацията Donor Choose открива, че при хора които са направили дарение и са получили благодарствена картичка за това, вероятността да дарят отново е с 38 % по-голяма от колкото при тези, които не са получили картичка. Според Керпен в един малък жест на признателност има огромна сила.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati