business-people11-500x325

Общоизвестен факт е, че за да се радвате на достолепни старини трябва да водите здравословен начин на живот, редовно да правите физически упражнения и да внимавате какво ядете. По същия начин дълголетието на вашия бизнес зависи от внимателното поддържане на неговото финансово състояние, проследяването на паричните потоци и организирането на финансовите ви записи за максимална ефективност. Това е от особено значение, ако сте обмисляли заем за разширяване на бизнес операциите си. Ето няколко съвета как да запазите вашия бизнес финансово стабилен:

1. Подредете финансите си.

Колкото по-добре знаете текущото си финансово състояние, толкова по способни ще бъдете да отделите пари и време за подобрения и за планиране бъдещето ви развитие. Без ясна представа за финансовите ви отчети е невъзможно да знаете дали ви трябва допълнително финансиране за разрастване на вашия бизнес или дали трябва да реинвестирате за да го спасите. Създаването на бизнес доклади е един от най-ефективните методи за преценка както на вашето финансово състояние така и за това на конкурентите ви. Трябва да знаете всичко основно за бизнеса си като месечни оборот, печалби и загуби, инвентаризация на данните, условия за плащане и др.

2. Не преговаряйте с инвеститори, които традиционно не инвестират във вашия бранш.

Ако един инвеститор не е инвестирал в компаниии от вашия бранш или на етапа на развитие, на което е вашата компания, не водете преговори с него. Ако не са запознати с вашата индустрия, ще ви коства много за да им разясните основите й. Има два основни недостатъци на работата с потенциален инвеститор, който не разполага с опит с фирми във вашия етап на развитие. На първо място без относителен показател, те могат да имат очаквания, които са нереалистични за стартиране на бизнес инициативата ви. Те могат да изискват грандиозни постижения или да мащабирате фирмата си преди  още тя да е готова за това. На второ място, както знаем, инвеститорите предлагат повече от простро пари, те предлагат  подкрепа, мъдрост и връзки. Затова предпочитания вариант при започването на бизнес инициативата ви е инвеститор, който ще бъде ценен член при изграждането на вашата фирма, като се започне от нивото, на което сте и вие.

3. Не пропускайте да проверите инвеститора преди да се срещнете с него.

Трябва да проучите инвеститора до такава степен, че да знаете в какъв вид дружества е инвестирал, с кои от тях е започнал от самото начало на фирмата и др. Обърнете внимание на това дали инвеститорът наскоро е спонсорирал дадена фирма, каква е дейността на фирмата, в която е инвестирал и др. Ако можете, говорите с други фирми, в които е инвестирал – това може да бъде полезен начин да научите повече за инвеститора и за това дали вие можете да работите с него. Трябва да знаете това преди срещата с него, защото в противен случай просто губите както неговото, така и вашето време.

4. Не водете преговори с инвеститори, които са инвестирали в конкурента фирма.

От една страна не искате да водите преговори с инвеститори, които са далеч от вашата индустрия, но от друга няма смисъл да преговаряте с инвеститор, който наскоро е инвестирал във ваши конкуренти. Повечето инвеститори избягват да инвестират в преки конкуренти, но не трябва да разчитате само на това. Не се нуждаете от вграден конфликт на интереси, който да пречи на разрастването на вашия бизнес.

5. Не стойте във фланга при среща с инвеститори.

Ако сте уговорили среща с инвеститори, тя никога не е просто един случаен разговор. Вие сте там за да разкажете за вашия бизнес, за насоките, в които искате да се развива той и трябва да сте подготвен за това. Трябва да бъдете готов да отговаряте на въпроси.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +2 (from 2 votes)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati