Page_131.pdf-000.ppm__16Стартирането на онлайн бизнес, особено такъв в силно конкурентна индустрия, има както своите ползи, така и своите рискове. От една страна, трябва да можете да  направите всичко възможно, за да водите пред конкурентите си, което е свързано с доста разходи, а от друга трябва да държите доставчиците информирани и клиентите си доволни. В началото изглежда доста лесно – концентрирате се върху качеството и продажбите ще последват, но реалността е, че почти никога не е толкова лесно. С течение на времето ще има ситуации в които допускате грешки, доставчиците ви ще закъсняват, а клиентите ще бъдат недоволни. Реакцията ви в такива ситуации ще покаже много повече относно вашата ангажираност към качеството и към стремежа ви за разрастване на бизнеса, отколкото която и да е сума, похарчена за промоционална реклама. Ето и някои съвети, към които да се придържате, когато започвате малък онлайн бизнес:

1. Не се страхувайте.

Това звучи толкова лесно, нали? В началото сте обзети от ентусиазъм, убедени сте, че можете да се справите с всичко, но ще има и моменти, в които ще се чувствате неловко, ще сте притеснени и дори ще изпитвате страх. Не забравяйте обаче, че страхът е просто начин на вашето тяло да се опита да се подготви за неизвестното. Освен ако не сте преследван от тигър или не сте изпаднали в някаква друга застрашаваща живота ситуация, страхът означава, че не сте достатъчно подготвени. Приемете тази емоция и отреагирайте, вие сте по-добри от страха.

2. Не се претоварвайте.

В началото е измамно лесно, водени от ентусиазма си да искате да се справяте с всичко сами, било то маркетинговата стратегия на сайта ви, счетоводството или др. Но в крайна сметка, когато поръчките пристигнат, ще откриете себе си работещи по шестнадесет часа на ден, вместо работещи по осем часа за някой друг. Не се страхувайте да делегирате, наемете някой,  който да ви помага за изпълнението на задачите за деня, било то на непълен работен ден или виртуален помощник. Вашето време е по-ценно от каквато и да е сума.

3. Изпъкнете.

След като сте приключили с всички досадни задачи за деня, фокусирайте се върху най-добрата си стока или услуга и помислете как можете да я направите още по-добра. Възхитете клиента.

4. Не спирайте да се разраствате.

Никой бизнес не е успял, разчитайки само на репутацията си. Моментът, в който останете доволни от това къде сте, е моментът в който конкурентите ви ще ви задминат и вие ще трябва да ги догонвате. Под разрастване не разбирайте, че трябва да скачате на всеки нов лъскав предмет или технология на хоризонта, а по-скоро, че трябва да търсите умни и надеждни начини, в които да инвестирате вашето време, пари и усилия, начини които ще укрепят бизнеса ви.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati