Ако погледнете света на предприемачеството през последните няколко години, със сигурност ще намерите доста интересни факти, стратегии и примери, някои донесли успех на своите автори, други не. Но , не позволявайте на никой да ви заблуди, притежаването на бизнес изисква много упорита работа. Без значение какво правите, всеки допуска грешки при стартирането на бизнес начинание. Ето и някой от най-често допусканите грешки, при стартирането на бизнес начинания:
1. Не провеждане на достатъчно проучвания.
Една от най-големите грешки, които могат да се направят при стартирането на бизнес, е неизследването на индустрията или нишата в която се опитвате да навлезете. С Интернет имате цял един свят с ресурси на върха на пръстите си, от който трябва да се възползвате. Част от нещата които трябва да държите под око включват -текущото търсене, конкуренцията, средните разходи за стартиране и времето което ще отнеме на бизнес инициативата да се превърне в доходоносна.
2. Не спестяването на пари.
Ако спестяването на пари, не е в списъка ви с приоритети, то поддържането на вашия бизнес в дългосрочен план, ще бъде изключително трудно. Първо създайте прост бюджет, чрез записване на всички фиксирани и  променливи месечни разходи, както и оценка за месечния доход, това ще ви даде обща престава за това колко разходи имате на месец. Ако установите , че харчите повече от колко изкарвате, значи е време да намалите разходите. С цел за намаляне на разходите помислете, за прилагането на безплатни социално медийни кампании вместо скъпи реклами и др. Много бизнеси са се провалили, заради финансови проблеми, затова от изключително значение е предварително да помислете какви мерки можете да предприемете, за да ги избегнете.
3. Не разчитайте прекалено много на външно финансиране.
Вместо да търсите пари от инвеститори, като от „ангели спасители“ или да се опитате да намерите рисков капитал, проверете собствената си сметка за финансиране на бизнес инициативата ви. По този начин ще имате по-голям контрол върху посоката на развитие на вашата фирма, а и ще се радвате на по-голям процент от печалбата. Разбира се , това не означава да източите банковата си сметка и да влезете в дългове, за да започнете бизнеса си, повече от ясно, че на даден етап ще се нуждаете от чуждо финансиране.
4. Недостатъчно използване на социалните медии.
Най-добрият начин вашият малък бизнес да бъде забелязан, е чрез провеждането на маркетингови кампании в социалните медии, които от своя страна имат предимството, че са безплатни. Започнете с профили във Facebook или Twitter, като публикувате полезно съдържание относно стоките и услугите, които предлагате на вашите потенциални клиенти, опитвайки се да направите преживяването колко се може по интерактивно, като лично отговаряте на всяко лице което ви е писало. След като популярността ви започне да расте, помислете за провеждането на томболи с награди за засилване на присъствието си в социалните медии.
5. Не избързвайте с разширяването си.
Ако бизнеса ви се радва на скромен успех в началото, не бързайте да провеждате агресивна кампания за разширяването му. Разширяването на бизнеса прекалено бързо, може да се отрази негативно на обслужването на клиенти и може да има негативен ефект върху вашия персонал. След като ви е потръгнало, едно от последните неща, които искате на направите е да увредите имиджа на вашата марка, като претоварите работната си сила. Разширявайки се консервативно, имате по-голяма вероятност да се радвате на успеха си в дългосрочен план.

images

Ако погледнете света на предприемачеството през последните няколко години, със сигурност ще намерите доста интересни факти, стратегии и примери, някои донесли успех на своите автори, други не. Но не позволявайте на никой да ви заблуди, притежаването на бизнес изисква много упорита работа. Без значение какво правите, всеки допуска грешки при стартирането на бизнес начинание. Ето и някои от най-често допусканите грешки при стартирането на бизнес:

1. Не провеждане на достатъчно проучвания.

Една от най-големите грешки, които могат да се направят при стартирането на бизнес е неизследването на индустрията или нишата, в която се опитвате да навлезете. С интернет имате цял един свят с ресурси на върха на пръстите си, от който трябва да се възползвате. Част от нещата които трябва да държите под око включват: текущото търсене, конкуренцията, средните разходи за стартиране и времето, което ще отнеме на бизнес инициативата да се превърне в доходоносна.

2. Неспестяването на пари.

Ако спестяването на пари не е в списъка ви с приоритети, то поддържането на вашия бизнес в дългосрочен план ще бъде изключително трудно. Първо, създайте прост бюджет, чрез записване на всички фиксирани и  променливи месечни разходи, както и оценка за месечния доход – това ще ви даде обща престава за това колко разходи имате на месец. Ако установите, че харчите повече, от колкото изкарвате, значи е време да намалите разходите. С цел намаляне на разходите помислете за прилагането на безплатни социално-медийни кампании вместо скъпи реклами и др. Много бизнеси са се провалили заради финансови проблеми, затова от изключително значение е предварително да помислите какви мерки можете да предприемете за да ги избегнете.

3. Не разчитайте прекалено много на външно финансиране.

Вместо да търсите пари от инвеститори, като от „ангели спасители“, или да се опитате да намерите рисков капитал, проверете собствената си сметка за финансиране на бизнес инициативата ви. По този начин ще имате по-голям контрол върху посоката на развитие на вашата фирма, а и ще се радвате на по-голям процент от печалбата. Разбира се, това не означава да източите банковата си сметка и да влезете в дългове за да започнете бизнеса си, повече от ясно е, че на даден етап ще се нуждаете от чуждо финансиране.

4. Недостатъчно използване на социалните медии.

Най-добрият начин вашият малък бизнес да бъде забелязан е чрез провеждането на маркетингови кампании в социалните медии, които от своя страна имат предимството, че са безплатни. Започнете с профили във Facebook или Twitter, като публикувате полезно съдържание относно стоките и услугите, които предлагате на вашите потенциални клиенти, опитвайки се да направите преживяването колкото се може по-интерактивно, като лично отговаряте на всяко лице, което ви е писало. След като популярността ви започне да расте, помислете за провеждането на томболи с награди за засилване на присъствието ви в социалните медии.

5. Не избързвайте с разширяването си.

Ако бизнесът ви се радва на скромен успех в началото, не бързайте да провеждате агресивна кампания за разширяването му. Разширяването на бизнеса прекалено бързо може да се отрази негативно на обслужването на клиенти и може да има негативен ефект върху вашия персонал. След като ви е потръгнало, едно от последните неща, които искате на направите е да увредите имиджа на вашата марка като претоварите работната си сила. Разширявайки се консервативно, имате по-голяма вероятност да се радвате на успеха си в дългосрочен план.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati