Traffic-to-your-websiteКато собственик на бизнес, вие сте запознати с вашия целеви пазар, както и с основната му демографска информация като възраст, пол, ниво на доходите и др. Ако наистина сте се подготвили добре, вие сте наясно къде потенциалните клиенти прекарват времето си онлайн и вероятно сте създали съответните маркетингови стратегии, които да се погрижат за тези онлайн интереси и потребности. Въпреки това има ли още нещо, което бихте могли да направите, дали апелирате към психологическите нужди на вашите клиенти и потенциални клиенти? С конкуренцията която съществува днес във всяка индустрия и пазар, е необходимо нещо повече от голям имейл бюлетин и лъскав интернет сайт на дружеството или компанията, за да достигнете до клиентите. Вашите потенциални клиенти се нуждаят от причини, за да предпочетат вашите стоки и услуги пред тези на вашите конкуренти, трябва да успеете ги докоснете на емоционално ниво, със силен психологически мотив. Едно от първите места, от които можете да почнете е добрият дизайн на вашия фирмен сайт. Ето някои съвети как да постигнете това:

1.  Съобразете се с вашата целева аудитория.

Макар научната дисциплината психология да обяснява по сложен начин, че различните групи от хора имат различни интереси, основната идея си остава ясна. И тъй като вашият бизнес е насочен към определена група от хора, към техните нужди и потребности, вие трябва да намерите подходящия начин да откликнете на тези нужди и потребности, чрез вашия бизнес уеб сайт.

2. Съобразете се със социалния статус на вашите клиенти.

Като за начало информация отнасяща се до тези групи и начина, по който те са разработени от Sinus Institute Heidelberg може да намерите в интернет. Sinus може да ви помогне да се запознаете с вашата целева аудитория. Например, след като разберете дали вашите целеви клиенти са от висок социален статус, който е заобиколен от лукс, опит и надеждност или от среден социален статус, който изисква сигурност, чувство за съпричастност и забавление, вие ще имате една по-ясна представа за това как да изградите своя уеб сайт съответно нуждите на вашите клиенти. Това ще ви помогне да достигнете до вашата публика на едно по-дълбоко, психологическо ниво.

3. Направете най-важното очевидно.

От една страна колоритният език в маркетинговото ви съдържание може да звучи страхотно, а от друга може да оставя посетителите на уеб сайта ви да гадаят какво точно сте имали предвид. От своя страна това има потенциала да доведе до вътрешна неудовлетвореност, вместо желание. Вместо това, направете желателните действия, които посетителите на вашия сайт трябва да направят, очевидни. Използвайте ясни хипервръзки, запазете по-семпъл тон, по-конкретен, лесен за  дешифриране и може би най-важното – демонстрирайте лично отношение при всяка възможност.

4. Помислете за основните човешки нужди.

Независимо от социалния статус, от професията или географското положение, някои основни нужди са универсални за всички човешки същества. Например, хората искат да се чувстват закриляни, искат да бъдат част от нещо, искат да знаят, че техните мнение и гласове са от значение. Вашият фирмен уеб сайт може и трябва да откликне на тези нужди. Когато отделетя време за да достигнете до клиентите, които правят онлайн покупки и им потвърждавате, че тяхната транзакция или сделка е завършена, че ще получат поръчката си в определен момент в бъдещето, изказвате благодарности и оценявате това,че са предпочели вас, вие откликвате на тези нужди. Ако тези жестове, не са вече част от ежедневните ви операции, може да обмислите възможността за внасяне на някои промени, ако искате да постигнете по-високи оценки за обслужване на клиенти.

5. Апелирайте към сетивата.

Хората са наблюдателни, те са привлечени към някои понятия, цветове, елементи на дизайна и др. Това безспорно е част от науката на психологията, но основната идея тук остава една и съща, а именно, че трябва да откликнете на целевата уеб аудитория, че вашият сайт трябва да откликне на сетивата на тази аудитория. Например големите, ясни заглавия се открояват и изясняват  към какви точно действия трябва да се пристъпи. Същевременно бялото пространство също е от значение, защото от една страна създава чувство за облекчение от оживения уеб дизайн, а от друга създава фокус, а цветове като зеленото, червеното и оранжевото правят сайта по-запомнящ се. От особено голямо значение е да използвате цветовете като предимство, за привличането на правилния вид внимание към вашия сайт.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati