261112biznes

Чудили ли сте се как точно да прецените успеха на един малък бизнес? Когато стартирате малък бизнес, паричният поток е от основно значение, но в крайна сметка ще искате да се работи за рентабилност, а тя се измерва най-добре като се сравнят приходите и разходите, като се използва отчет за доходите. И все пак, често пъти погледът във финансовите отчети не показва насоката в която трябва да вървите, а предприемачите имат нужда от практически съвети и тактики, за да се повлияе на финансовата им картина. Ето някои предложения, съдържащи потенциал за подобряване на тази картина:

1. Обърнете се към съществуващата си клиентска база.

Най-бързият, най-лесният и най-печеливш начин за един бизнес да подобри рентабилността си, е да се обърне към съществуващата си  клиентска база с предложение за повторна покупка. Офертата трябва да бъде свързана с тяхната първоначална покупка, да е валидна за ограничен период от време и да е отправена към „предпочитани клиенти“. Съставена правилно, има реалната възможност да видите тласък в продажбите, вариращ от около 20%-30% за по-малко от един месец.

2. Използвайте социалните медии като стратегическа връзка.

Използвайте и ангажирайте социалните медии, изпращайте съобщения с творческо съдържание към вашата публика, правете това като част от стратегията за набиране на клиенти и изграждане на разпознаваемост на марката. Използвайте промоции на продукти, актуализации, награди и стимули като възнаграждение за нови и съществуващи клиенти. Това не само подобрява разпознаваемостта на марката, но и съдържа потенциала за повишаване на трафика на клиенти, както онлайн, така и в самия офис или магазин на фирмата.

3. Минимизирайте режийните си разноски.

Обърнете внимание на режийните разходи. Често се случва да отделяте средства за допълнителни разходи за различни видове плащания, понякога дори и непредвидени, но макар и на пръв поглед незначителни, тези разходи се трупат по-бързо от колкото си мислите. Толкова много услуги, като например – телефоните и факсовете или услуги за споделяне и разменяне на файлове вече могат да бъдат направени онлайн. Всички те не само ви пестят място от премахването на обемистото офис оборудване, но ви пестят и време и пари, които от своя страна може да съсредоточите в продажбата на стоки или услуги с най-висок брутен марж, добавяйки ги в следващата си рекламна или социално-медийна стратегия.

4. Прегледайте ценовата си стратегия.

Вдигнете или поддържайте цената на вашите продукти или услуги. Живеем в среда с конкурентни цени на върха на пръстите ни, а намирането на тази по-ниска конкурентна цена може да предизвика у вас паника и да ви накара да намалите цената на вашите стоки или услуги. Много малки фирми не успяват, защото не генерират достатъчно приходи, за да поддържат всичките си оперативни разходи и да инвестират в разрастването на бизнеса си. Въз основа на проучвания за ценообразуването, изградете прогнози свързани с обема на продажбите си и си отговорете на въпроса – Може ли бизнеса ви да продължава да съществува като предлагате по-ниска или намалена цена?

5. Мислете творчески за вашите продукти или услуги.

Мислете творчески относно това какви нови стоки или услуги може да предложи вашият бизнес или относно това в какви сътрудничества или партньорства може да се включи той. Понякога идеите и успехите донесени от тях могат да ви изненадат, а социалните медии от своя страна правят тази концепция много по-малко рискована.

VN:F [1.6.1_878]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.6.1_878]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Digg
 • del.icio.us
 • Live
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Yahoo! Bookmarks
 • Print this article!
 • E-mail this story to a friend!
 • Technorati